MONTAJ – INFORMAȚII TEHNICE


Placajul Ceramic Klinker

Cum se montează placajul ceramic Klinker?

În cazul clădirilor deja existente, care nu au o fundaţie adecvată (caz des întâlnit) şi unde nu se poate folosi faţada de cărămidă aparentă klinker, putem folosi placaj klinker pentru a realiza o faţadă rezistentă, durabilă şi estetică.  Acest material se poate utiliza împreună cu orice material structural sau cu rol de izolaţie (cum ar fi polistirenul sau vata bazaltică). Placajul klinker este un material de placare pentru faţadă care reproduce cărămida – atât în ceea ce priveşte aspectul, cât şi rezistenţa la murdărie. Faţada construită cu placaj klinker vă va încânta cu frumuseţea ei pentru o lungă perioadă de timp, dacă pregătiţi corespunzător substratul şi asiguraţi şi o execuţie corectă.

Montaj

Tipul de suport poate fi:

  1. Pereţi exteriori din cărămidă, BCA sau beton tencuiţi: grosimea tencuielii va fi de minim 1,5 cm.
  2. Sisteme termoizolante: în cazul sistemelor termoizolante (polistiren sau vată bazaltică) cu grosimi de până la 10 cm se recomandă următoarele: • alegerea unui adeziv pentru plăcile termoizolatoare cu performanțe superioare, • numărul de dibluri va fi de minim 8/mp pentru pereţi din beton sau minim 10 buc/mp în cazul fixării în zidării (obs: în cazul zidăriilor din BCA se  vor folosi dibluri specifice), • diblurile folosite pentru fixarea termoizolaţiei vor fi cu cui metallic), • plasa de armare folosită va avea o densitate minimă de 330 g/mp. Se pot folosi şi 2 straturi de plasă a căror masă cumulată să fie minim 330 g/mp. În cazul sistemelor termoizolante de grosimi mai  mari de 10 cm se recomandă consultarea producătorului de termosistem privind măsurile specifice ce trebuie luate.
Reguli de respectat la montarea placajului Klinker
  1. Se va verifica suprafaţa pe care va fi montat placajul Klinker să fie plană. Planeitatea se va verifica cu dreptarul de 2m. Sub dreptar lumina nu trebuie să fie mai mare de 3 mm indiferent de direcţia verificată.
  2. Se va verifica suprafaţa pe care va fi montat placajul Klinker să fie curată şi uscată. În cazul în care suprafaţa prezintă impurităţi se recomandă curăţarea acesteia şi aplicarea unei amorse.
  3. Înainte de montajul propriu-zis a placajului se va face trasarea poziţiei de montaj astfel: • se vor trasa linii orizontale paralele având o distanţă între ele egală cu înălţimea a două placaje plus grosimea a două rosturi (de regulă 150 mm reprezintă distanța necesară pentru două placaje cu înălţimea de 65 mm plus două grosimi de rosturi a 10 mm), • este foarte important de unde începem trasajul liniilor orizontale, deoarece astfel vom evita debitarea inutilă a placajului ceramic. De exemplu, în cazul fațadelor se recomandă ca trasarea să înceapă de la partea superioară a golurilor de uşi sau ferestre.

 

ATENŢIE: de obicei, din construcţie, geamurile nu sunt exact la același nivel, astfel încât trasarea o vom începe de la golul cel mai de jos. Pentru a nu fi observabile diferenţele de nivel între goluri se vor folosi colţare la partea  superioară a geamurilor.

  1. Se vor monta întâi plăcile klinker din apropierea liniilor trasate, apoi se va monta rândul de placaj intermediar prin aproximare vizuală astfel încât rosturile să fie egale.
  2. Pentru fixarea placajului se va aplica în mod obligatoriu adeziv şi pe spatele plăcutelor. Aplicarea adezivului se va face preferabil cu un șpaclu cu dinți de 3 mm. Prin presare uşoară cu mâna şi mişcări laterale se va fixa acesta pe poziţia sa.
  3. Rostuirea se va face la cel puțin 24 de ore după montarea placajul ceramic. Consistenţa mortarului de rosturi trebuie să fie semiumedă. Astfel va scădea riscul de murdărire a feţei placajului klinker. În general 60% din timpul total al punerii în operă îl consumă rostuirea. În acelaşi timp rostuirea corectă asigură durabilitatea lucrării cât şi impactul vizual.
  4. Umplerea rostului se va face cu fierul de rostuit prin presare. La baza suprafeţei placate este recomandat să dispunem o folie pe care se va colecta mortarul de rosturi ce cade la montaj. Acesta poate fi refolosit pentru chituire.
  5. Finisarea rostului se va face cu un furtun de plastic rigid sau cu un fier de rostuit. Diametrul acestuia ne va da forma rostului: mai mult sau mai puţin adâncită. Mortarul de rosturi ce cade poate fi refolosit pentru chituire.
  6. Culoarea rostului are o mare influenţă asupra aspectului estetic al placării. Pentru alegerea acesteia se recomandă consultarea arhitectului pentru a sublinia stilul arhitectural dorit: modern, clasic, mediteranean, etc.

  7. pentru debitarea placajul klinker se recomandă: • flexul / polizorul unghiular în cazul placajului klinker antichizat, • maşina de tăiat faianţă în cazul placajului klinker modern. Îndepărtați orice pată apărută pe suprafața cărămizii în timpul zidirii sau finisării rostului cu ajutorul unei perii.
Întreţinere
  1. Îndepărtați orice pată aparută pe suprafața placată în timpul montajului sau finisării rostului cu ajutorul unei perii. Este interzisă curățarea placării prin umezire sau spălare cu apă. Lucrarea recent realizată trebuie protejată de precipitații timp de 14 zile. Acoperiți zidul cu un material care permite trecerea liberă a aerului. Este interzisă utilizarea substanţelor hidrofobizante pentru creşterea impermeabilităţii suprafeţei. Acestea pot, de asemenea, să păteze placajul klinker antichizat.
  2. După sezonul de iarnă pot să apară eflorescenţe pe suprafaţa placajului. Cauzele pot fi multiple. De obicei, sub acţiunea precipitaţiilor acestea vor fi îndepărtate. În caz contrar se vor folosi soluţii diluate de acizi (clorhidric, formic sau fluorhidric) în concentraţie de maxim 3%, hidroxid de amoniu. Atenţie că acidul clohidric nu este recomandat pentru curăţarea placajului klinker în nuanţe de gri deoarece îl pătează.
  3. Pentru curăţarea de praf şi alte impurităţi se recomandă spălarea suprafeţelor.

Cărămida Aparentă Klinker

Cum se montează cărămida aparentă Klinker?

Cărămida • SM65 cărămida aparentă klinker antichizată; • CK65/CK65S cărămida aparentă klinker modernă; • CF65/CF65S cărămida aparentă clasică.

Mortar • Mortar de zidărie VK Plus: pentru cărămizi cu absorbție de apă ridicată; • Mortar de zidărie VM 01: pentru cărămizi cu absorbție de apă redusă. Elemente auxiliare: agrafe, elemente de sprijin zidărie, s.a.

Cărămizile aparente klinker pot fi folosite la realizarea zidăriilor de fațadă, grătarelor, gardurilor, jardiniere, s.a. În funcție de aplicația la care sunt folosite pot aparea cerințe specifice privind execuția. În mod uzual, pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru o execuție corectă a zidăriilor aparente sunt:

Aspectul rostului (dimensiune și finisaj) contează foarte mult pentru aspectul final al zidăriei. Pentru a ne asigura de buna execuție vom folosi șabloane verticale între care se va întinde sfoara pentru zidărie. Pe șabloane va fi marcată poziția pe verticală a sforii. Distanța între marcaje va fi egală cu înălțimea cărămizii plus înălțimea rostului.

Alegeți tipul de mortar în funcție de absorbția de apă a cărămizilor. Folosiți mortar de zidărie gata preparat. Se recomandă utilizarea mortarului pe bază de trass. Pentru prepararea mortarului, adăugați în amestecul uscat cantitatea de apă recomandată. Apa utlizată să fie apă potabilă, care nu conține săruri solubile. Respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului, disponibile pe ambalaj. NU adăugați apă în exces în timpul zidirii, deoarece pot apărea diferențe între nuaunțele mortarului. NU adăugați în mortar aditivi sau soluții antigel. Pe parcursul zidirii se va dispune mortar în exces astel încât când poziționăm cărămida și o presăm, mortarul va umple complet rosturile verticale și orizontale. Mortarul în exces va fi îndepărtat imediat cu mistria. Dacă pe cărămizi apar pete (sau sunt murdărite în orice fel), curățați imediat cu o perie moale. NU zidiți cărămizile în condiții de ploaie sau la temperaturi mai mici de +5º C. Nu lăsați mortarul din rosturi să fie spălat de ploaie.

Finisarea rosturilor

Pentru finisarea rosturilor se poate folosi un fier de rostuit sau un furtun rigid. Nu întindeți mortarul pe suprafața cărămizilor, deoarece poate duce la apariția unor pete dificil sau chiar imposibil de îndepărtat. Executați rosturile de sus în jos: întâi cele orizontale și apoi cele verticale. Rosturile zidăriei se caracterizează prin forma meniscului (suprafața exterioară  a rostului). Modul de realizare a meniscului este foarte important, deoarece influenţează direct etanşarea părții superioare a rostului, ceea ce duce la creșterea durabilităţii zidăriei. În plus, fiecare formă de menisc are un efect optic diferit atunci când privim modelul de zidărie în ansamblul ei. Dacă se doreşte o accentuare a texturii zidăriei, o alegere potrivită sunt rosturile încastrate sau cufundate (rosturile rotunjite concav și cu două secțiuni concave). Acestea, prin jocul de umbre, scot în evidență în mod estetic fiecare cărămidă,  conferind  zidăriei  un  maxim  de  textură.  Dimpotrivă,  dacă  se  doreşte  un aspect cât mai uniform, se vor executa rosturi plate și curbate. Acest tip de rosturi conferă zidăriei impresia de omogenitate. Grosimea recomandată pentru rosturi este de 10-12 mm. Schițele secțiunilor rostuitorilor sunt prezentate în Figura A.

Curățarea zidăriei

Îndepărtați orice pată apărută pe suprafața cărămizii în timpul zidirii sau finisării rostului cu ajutorul unei perii.  Este interzisă curățarea zidăriei proaspete prin umezire sau spălare cu apă. Zidăria recent realizată trebuie protejată de precipitații timp de 14 zile. Acoperiți zidul cu un material care permite trecerea liberă a aerului.

Pavajul Ceramic Klinker

Cum se montează pavajul ceramic klinker?

Terasele, aleile şi treptele sunt elemente arhitecturale care fac legătura dintre casă şi grădină. Pentru a le combina în mod armonios, este necesară o abordare creativă şi practică în acelaşi timp. Acest lucru se obţine prin detalii mici, bine proiectate.

Atunci când alegeţi designul şi modul de construcţie a suprafeţelor pavate, trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte:

  • pavajul trebuie să completeze caracteristicile arhitecturale şi stilul casei, • casa trebuie separată de suprafaţa pavată printr-un mic prag, care va împiedica scurgerea apei în casă, • pavajul trebuie să fie ridicat deasupra solului, într-un mod care să asigure o tranziţie armonioasă şi să nu constituie o barieră arhitecturală inutilă, • panta va fi 1-2%, pentru a facilita evacuarea apei, • materialele folosite la construcţia suprafeţei pavate trebuie să reziste la fluctuaţiile de temperatură, la îngheţ şi abraziune, pentru a se evita deteriorarea rapidă şi reparaţiile costisitoare, • stratul superior trebuie să fie întotdeauna plan, cu proprietăţi anti-alunecare, • în cazul treptelor, este important ca acestea să fie destul de joase şi suficient de largi pentru a fi confortabile la utilizare. Lăţimea treptei plus de două ori înălţimea treptei trebuie să fie egală cu 63cm±2 cm.

Terasele şi treptele realizate prin metodele cele mai des întâlnite (gresie fixată de suprafaţa de bază) pot avea mari probleme de-a lungul timpului.

Frecvent apar crăpături, exfolieri sau deplasări ale plăcilor. Toate acestea pot fi evitate printr-o metodă mai simplă şi mai ieftină: pavajul klinker. Se monteaza mai repede şi mai usor şi nu necesită nici materiale speciale (cum ar fi adezivii flexibili şi rezistenţi la înghet), nici o fundaţie hidroizolată costisitoare. Pavajul klinker îşi păstrează proprietăţile estetice şi poate fi folosit din nou în același mod sau în alte variante, pentru că elementele nu sunt fixate definitiv pe fundaţie.

PAVAJUL – KLINKER SAU BETON?

Material: Ceramică-argilă arsă la 1100 de grade Celsius.

Pavaj klinker cu grosime de 45 mm = Pavele de beton cu grosime de 80 mm 45 mm: Parametrii tehnici ai pavajului klinker gros de 45 mm sunt similari sau chiar îi depășesc pe cei ai pavelelor de beton cu grosime de 80 mm.

Rezistența la compresiune: 200 N/mm2 (grosime de 45 mm), de 4 ori mai rezistent pentru că argila formează prin ardere un material ceramic care garantează o rezistență foarte mare.

Culoare: Durabil și rezistent la decolorare, cu o culoare uniformă pe întregul element. Marea varietate de culori se obține prin folosirea unor tipuri diferite de argilă, care în urma procesului de ardere își schimbă culoarea în mod natural, fără folosirea de aditivi artificiali sau de coloranți. Culoarea nu se schimbă în timp.

Aplioații: Forma simplă și clasică deschide posibilități variate de design. Pavajul klinker poate fi folosit la borduri, trepte, socluri și alte detalii de arhitectură.

Numărul de fețe de aşezare: 5 fețe de aşezare posibile la o singură cărămidă (2 fețe plane + 3 laterale.

Rezistența la alunecare: Cea mai mare rezistență la alunecare (clasa U3) în orice fel de condiții (suprafețe uscate și umede) pentru că suprafața nu se uzează, deci nu devine netedă și lucioasă.

Rezistența la abraziune: Cea mai înaltă clasă (A3): valoarea medie a materialului erodat în timpul testelor de laborator conform SR EN 1344 nu trebuie să depășească 450 mm3 (o pavelă klinker cu dimensiunile de 200x100 mm poate fi erodată la teste cu doar 0.025 mm). Grad de abraziune de 40 de ori mai mic faţă de pavelele de beton.

Rezistență la acizii slabi: Durabilitate. Pavajul ceramic se caracterizează prin rezistența la acizii slabi (suc de lămâie, oțet) pentru că argila din care este făcut își schimbă structura și devine nereactiv în urma procesului de ardere. Așadar, devine rezistent la acizi, detergenţi și alți agenți chimici caustici.

Material: beton-mixtură de beton turnată.

Pavaj klinker cu grosime de 45 mm = Pavele de beton cu grosime de 80 mm 45 mm: 80 mm. Pavelele de beton sunt realizate dintr-o mixtură de beton cu o rezistență de până la 50 N/mm2 (cu o grosime de 80 mm).

Rezistența la compresiune: 50 N/mm2, obținut la turnarea betonului obișnuit în forme, unde se întărește timp de 28 de zile.

Culoare: Fără durabilitate și fără rezistență la decolorare. Culoarea naturală a betonului este gri; toate celelalte nuanțe se obțin prin adăugarea de coloranți artificiali sau prin aplicarea unui strat colorat superficial.

Aplioații: Deși sunt disponibile în forme diverse, nu oferă aceleași posibilități pentru un design variat, pentru că au o singură față. Pentru borduri, este nevoie de produse complementare: palisade sau borduri de beton.

Numărul de fețe de așezare: 1 (o singură faţă pe care poate fi aşezat).

Rezistență la alunecare: Rezistență satisfăcătoare, în condițiile în care materialul de bază, care se uzează ușor, nu devine expus în timpul utilizării normale. În timp, pavelele de beton devin lucioase și rezistența lor la alunecare scade.

Rezistența la abraziune: Clasa 1: valoarea medie a materialului erodat în timpul testelor de laborator conform SR EN 1344 nu trebuie să depășească 18000 mm3 sau 5000 mm2 (o dală de beton de 200x100 mm poate fi erodată cu până la 0.9 mm), ceea ce reprezintă de 40 de ori mai mult decât în cazul klinkerului.

Rezistență la acizii slabi: Durabilitate scăzută. Acțiunea acizilor și a soluțiilor acide duce la corodarea betonului. De exemplu, efectul soluției de acid sulfuric (ploile acide) asupra betonului duce la transformarea cimentului în gips, care poate fi spălat foarte ușor de ape și astfel produsul își pierde din rezistență.

Există două sisteme de realizare a suprafeţelor pavate cu pavaj Klinker: sistem flexibil şi sistem rigid.

Reprezintă cea mai eficientă soluţie de fixare a pavajul klinker Brikston. În principal, acest sistem presupune fixarea liberă a pavajului klinker Brikston pe un strat de poză de nisip. Astfel se permite drenajul apei şi se împiedică deteriorarea pavajului, în condiţiile în care apa şi efectele sale sunt cele mai mari ameninţări pentru orice construcţie. Funcţie de natura terenului de fundare cât şi funcţie de destinaţia suprafeţei pavate pot exista diferenţe semnificative între soluţiile de realizare a infrastructurii pavajului (fundaţia).

Propunere de soluţie realizare pavaj pentru trafic pietonal:

Montaţi întâi bordura din pavaj klinker asezat în poziţie verticală sau din alte materiale (borduri din beton sau piatră naturală, s.a.). Bordura va fi fixată definitiv în beton. Ulterior se dispun straturile infrastructurii respectând grosimile şi panta dată în proiectul de execuţie. Compactaţi în mod corespunzător fiecare strat. Ultimul strat (pavajul klinker) va fi pozat în nisip cuarţos în grosime de minim 3 cm. După montarea pavajului klinker se vor colmata rosturile cu nisip cuarţos. Umplerea se va face în exces. Dimensiunea rosturilor va fi de 3-5 mm. Ulterior se va uda întregul sistem astfel încat excesul de nisip să fie antrenat în rosturile suprafeţei pavate. În mod obligatoriu se va compacta sistemul cu placa vibratoare cu membrană  de cauciuc de protecţie pentru a ne asigura că nu deteriorăm pavajul. În cazul utilizării pavajului klinker pentru realizarea scărilor pe sistem flexibil, fiecare contratreaptă va fi fixată permanent în beton.

Reprezintă soluţia folosită în cazul în care se face montajul pe un strat de beton existent. În principal, acest sistem presupune fixarea permanentă a pavajului klinker Brikston pe un strat de mortar. Rosturile vor avea dimensiuni mai mari (6-8 mm) şi vor fi colmatate cu chit de rosturi.

Propunere de soluţie realizare pavaj pentru trafic pietonal:

Mortarul folosit pentru fixarea pavajului ceramic klinker va fi un mortar pe bază de Trass de marcă min M5. Pentru umplerea rosturilor se recomandă de asemenea un mortar de rosturi pe baza de Trass.
Grosimea stratului de mortar va fi de cca 2 cm. Punerea în operă va fi similară cu montajul plăcilor de gresie. De asemenea, se vor dispune rosturi de dilataţie în cazul în care suprafaţa montată depăşeşte 25 mp.

O foarte mare atenţie trebuie acordată rostuirii şi curăţării pavelelor după operaţiunea de colmatare a rosturilor. Trebuie evitat pe cât posibil murdărierea suprafeţei pavelelor. Mortarul întărit de pe suprafaţa pavajului se va îndepărta cu soluţii diluate de acizi (clorhidric, formic sau fluorhidric) în concentraţie de maxim 3%.
Acest sistem necesită o execuţie de mare acurateţe, pentru ca apa să nu patrundă în spaţiul de sub pavele şi să provoace, prin îngheţare, desprinderea pavajului.